top of page
  • Max

Werkzekerheid, wa's da?

Bijgewerkt op: 24 mei 2022

Steeds meer kandidaten en sollicitanten geven aan te overwegen om voor een start- of scale up te werken. De uitdaging, de vernieuwing, innovatieve omgeving en de vaak meteen aanwezige internationale focus maken professionals nieuwsgierig.

Maar hoe zit dat dan met werkzekerheid? En wat met de sterkere loonpakketten en de stabielere "werkomstandigheden" waarmee corporates konden uitpakken? Zijn dat dan geen troeven meer waarmee de multinationals werknemers kunnen overtuigen?Welcome to the roaring twenties

We zijn goed en wel 2 jaar bezig en hebben al 2 crisissen achter onze kiezen, roaring indeed! Je zou vermoeden dat in de barre tijden, waar je je broek tot op je enkels tankt (leve de bedrijfswagen!) en waar je in je koude huis twee sweaters dient aan te trekken tijdens je marathon zoomcalls, er een stormloop zou zijn naar stabiele, vaste betrekkingen met hoge salarissen, lees: jobs bij de grote corporates…


Niets blijkt minder waar! Maar waarom zien we deze evolutie? REKRUUT, dé belgische specialist in rekrutering voor start en scale ups, ziet 3 verklaringen waarom kandidaten volop inzetten op een carrièrepad bij potentiële groeibedrijven.


Om te beginnen, cliché-alert: THE WAR FOR TALENT. Er ligt een enorme druk op het vinden van het juiste talent (dat hoeven wij onze klanten alvast niet te vertellen). Bijgevolg begint bij talent het besef te groeien dat het een beperkt risico inhoudt om voor een toekomst bij een startup te kiezen. Indien het toch misloopt, vinden ze snel een alternatief aan dezelfde voorwaarden bij een andere speler. Het is ontegensprekelijk een trend die zorgt voor meer zelfzekerheid langs de kant van de kandidaten. De werkgever wordt voorgeschoteld met een extra uitdaging om de kandidaten voor een langere tijd aan hun bedrijf te koppelen.


Een tweede argument: Belgische investeringen in startups en scale ups boomen! Waar we vorig jaar nog regelmatig stemmen hoorden die klaagden over de belabberde staat van het belgische investeringsklimaat (cfr. @Tanguy Goretti), verstomden die dit jaar spoedig door snel opeenvolgende positieve berichten: opnieuw werden er record-bedragen geïnvesteerd in het Belgische startup ecosysteem (cfr. De Tijd), nieuwe unicorns zagen het daglilcht terwijl we nog nooit zo veel soonicorns telden, de geboorte van @Syndicate One (een collectief van geslaagde founders en entrepreneurs die zich verenigen om Belgische startups vooruit te stuwen) als nieuw initiatief om België verder op de investerings-kaart te zetten, enz…

Uit rondvraag bij de klanten van Rekruut blijkt dat extra investeringsrondes en de focus om die rondes ook groter te maken, volledig te wijten zijn aan de investeringen die hun klanten willen maken in het aantrekken van talent. Dit met één duidelijk doel voor ogen: Concurrentieel zijn en blijven met bedrijven hier en in het buitenland. Dit extra kapitaal betekent natuurlijk dat onze groeibedrijven betere voorwaarden kunnen bieden. Een boeiende evolutie waar je zelfs de vraag mag stellen of dit geen permanente shift betekent. De groeibedrijven hebben dus een “oorlogskas” (vergeef ons de woordkeuze) voor de volgende maanden, waar we vele andere bedrijven eerder tegen een beperktere cashflow aankijken.


Een extra argument: de troef van groeibedrijven waar de corporates hun tanden op stuk blijven bijten: company culture. Talent wil deel uitmaken van een bedrijf waar groei niet enkel een omzetsparameter is, maar waar het synoniem is met de uitbreiding van een team, het uitbouwen van je eigen skillset, het samen creëren met anderen en een dynamische werkplek inhoudt. In veel gevallen staan groeibedrijven ook verder met nieuwe digitale trends en waren het net zij die het hybride werken, snel en efficiënt konden uitrollen.

De vele kandidaten die we bij Rekruut spreken, geven duidelijk aan dat de bedrijfscultuur een essentieel element in hun jobkeuze is. Hun eigen ontwikkelingsmogelijkheden en de ondersteuning die het bedrijf hierin aanbiedt zijn van primair belang. Gezien de groeifase van het bedrijf zijn veel werknemers op zoek naar hun rol, waardoor succesvolle startups vaak een erg ondersteunde ontwikkelings-component in hun onboarding toevoegen. Ze zorgen samen voor het succes van het bedrijf. Building a talented team, together.


Een duidelijke shift is ingezet. Groeibedrijven zijn geen lucky shots meer en door het gezonde investeringsklimaat merken we dat deze bedrijven zich beter en performant organiseren. Met werkzekerheid overtuig je binnenkort niemand meer. Bob Dylan zong ooit: Times are changing. Your turn to be part of it.


19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page