top of page
  • Foto van schrijverRekruut

Het belang van een positieve candidate experience tijdens het sollicitatiegesprek

Het werven van talent is niet alleen een eenrichtingsproces waarbij werkgevers kandidaten selecteren; het is een tweerichtingsverkeer waarbij kandidaten ook het bedrijf beoordelen. Een positieve candidate experience is daarom van cruciaal belang, niet alleen voor het aantrekken van topkandidaten, maar ook voor het opbouwen van een sterke reputatie als werkgever.


We vinden het toch belangrijk om eens stil te staan bij waarom een positieve candidate experience zo belangrijk is en hoe bedrijven deze kunnen optimaliseren.


Waarom is een positieve candidate experience belangrijk?

Een positieve candidate experience heeft verschillende voordelen voor werkgevers:


  1. Aantrekkelijkheid als werkgever: Kandidaten die een positieve ervaring hebben tijdens het sollicitatieproces zijn eerder geneigd het bedrijf aan te raden aan anderen en opnieuw te solliciteren in de toekomst.

  2. Versterking van het werkgeversmerk: Een goede candidate experience kan bijdragen aan een positief imago van het bedrijf als werkgever, wat op zijn beurt de talentpool vergroot en het gemakkelijker maakt om gekwalificeerde kandidaten aan te trekken.

  3. Productiviteit en betrokkenheid: Kandidaten die een positieve ervaring hebben gehad tijdens het sollicitatieproces zijn over het algemeen meer betrokken en gemotiveerd wanneer ze eenmaal in dienst zijn, wat de productiviteit en retentie ten goede komt.


Hoe verkrijg je een positieve candidate experience?

Het creëren van een positief proces voor kandidaten vereist aandacht voor detail en een focus op de behoeften en ervaringen van kandidaten gedurende het volledige wervingsproces.


Hieronder vind je enkele manieren waarop je als werkgever of hiring manager dit kunt bereiken:


  1. Duidelijke communicatie: Houd kandidaten op de hoogte van de voortgang van hun sollicitatie en wees transparant over het proces, de functie en het bedrijf.

  2. Efficiënte processen: Minimaliseer wachttijden en bureaucreatie in het sollicitatieproces om de frustratie bij kandidaten te vermijden.

  3. Persoonlijke benadering: Behandel kandidaten met respect en erkenning als individuen en pas waar mogelijk het sollicitatieproces aan op hun specifieke behoeften en interesses.

  4. Het geven van feedback: Bied een constructieve feedback aan kandidaten, zelfs als ze niet worden aangenomen. Dit kan hun helpen om verder te groeien & te ontwikkelen in hun carrière en laat een positieve indruk na.


Door te investeren in het optimaliseren van de candidate experience, kunnen werkgevers zich onderscheiden als aantrekkelijke werkgevers en talent aantrekken & behouden in een competitieve arbeidsmarkt.


Bij Rekruut begrijpen we dit als geen ander. Daarom streven we ernaar om niet alleen onze klanten te ondersteunen bij het vinden van het juiste talent, maar ook om ervoor te zorgen dat het sollicitatieproces soepel en aangenaam verloopt voor de kandidaten zelf.

Rekruut staat dan ook gekend bij onze klanten én sollicitanten om te zorgen voor een vlot sollicitatieproces. Wij geloven dat een positieve eerste indruk niet alleen de kans vergroot dat kandidaten voor uw bedrijf kiezen, maar ook dat ze gemotiveerd en betrokken blijven nadat ze zijn aangenomen.


Benieuwd hoe we jullie verder kunnen helpen? Aarzel niet om me te contacteren: bart@rekruut.com of bel +32 494 77 00 33

6 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page