top of page
  • Foto van schrijverRekruut

Het meten van de ROI van rekrutering: hoe effectief zijn jouw wervingsinspanningen?

In de wereld van rekrutering is het essentieel om te weten hoe effectief jullie inspanningen zijn. Het meten van de return on investment (ROI) kan je helpen te begrijpen indien jullie strategieën zijn vruchten afwerpt. Maar hoe meet je nu eigenlijk de ROI van rekrutering en waarom is dit zo belangrijk?


Waarom is de ROI meten in rekrutering belangrijk? 


Rekrutering is een investering. Het kost tijd, middelen en geld om geschikte kandidaten te vinden, te selecteren en aan te nemen. Daarom is het cruciaal om te weten of deze investering de gewenste resultaten oplevert. Door de ROI van jouw rekruteringsinspanningen te meten, kan je:


  • Effectiviteit evalueren: Weet jij of jullie rekruteringsstrategieën daadwerkelijk succesvol zijn in het aantrekken van gekwalificeerde kandidaten? 

  • Efficiëntie verbeteren: Door te begrijpen welke wervingskanalen het beste presteren, kan je jouw middelen efficiënter inzetten en jouw wervingsbudget optimaliseren.

  • Meten is weten: Door zicht te hebben op de ROI van jullie rekrutering kan je beter onderbouwde beslissingen nemen over toekomstige wervingsstrategieën en kan je investeringen doen gebaseerd op cijfers. 


Maar hoe meet je eigenlijk de ROI van rekrutering? 


Hier zijn enkele belangrijke KPI's en methoden die je kunt gebruiken:


Kosten per aanwerving: Dit is het totaal aan kosten die je maakt om een nieuwe medewerker aan te nemen. Dit is de som van bijvoorbeeld alle advertentiekosten, wervingskosten en eventuele andere gerelateerde uitgaven, gedeeld door het aantal aangenomen kandidaten.


Tijd tot aanwerving: Dit verwijst naar de gemiddelde tijd die het kost om een nieuwe medewerker aan te nemen, gemeten vanaf het moment van vacatureplaatsing tot aan de startdatum. 


Retentiepercentage van nieuwe medewerkers: Dit is het percentage nieuwe medewerkers dat gedurende een bepaalde periode in dienst blijft. Een hoog retentiepercentage geeft aan dat jullie wervingsproces effectief is in het aantrekken van kandidaten die goed passen bij jouw organisatie.


Prestaties van nieuwe medewerkers: Door de prestaties van nieuwe medewerkers te evalueren, kunt u bepalen of uw wervingsinspanningen hebben geleid tot het aannemen van gekwalificeerde en competente kandidaten.


Een kostenefficiënte rekrutering


Het meten van de ROI van rekrutering is cruciaal voor het succes van jouw organisatie. Het stelt je in staat om de effectiviteit van jouw wervingsinspanningen te evalueren, je middelen efficiënter in te zetten en beter geïnformeerde beslissingen te nemen over toekomstige rekruteringsstrategieën. 


Wanneer je samenwerkt met een rekruteringsagentschap zoals REKRUUT, kan je profiteren van onze expertise, middelen en netwerk om hoogwaardige kandidaten aan te trekken tegen een kostenefficiënte prijs. REKRUUT beschikt over de nodige ervaring en knowhow om jouw wervingsproces te optimaliseren en je te helpen bij het bereiken van jullie personeelsdoelstellingen. 


Door te kiezen voor REKRUUT als jullie rekruteringspartner, kan je vertrouwen op een kostenefficiënte aanpak die resultaat oplevert. Contacteer ons door een mailtje te sturen naar bart@rekruut.com en dan horen we elkaar snel.

21 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page