top of page
 • Foto van schrijverRekruut

Tips voor het opstellen van een goede CV

Bijgewerkt op: 6 feb.

Een eerste indruk maak je maar één keer. In de professionele wereld is jouw CV je visitekaartje dat jou introduceert aan potentiële werkgevers. Een goede CV is meer dan enkel een opsomming van je vorige werkervaringen. Toch merken we dat er nog heel wat cruciale zaken ontbreken op veel CV’s. Hieronder vind je onze tips om een goede eerste indruk na te laten zodat je hopelijk snel op een eerste sollicitatiegesprek mag gaan. 


 1. Plaats je meest recente werkervaring bovenaan. Zorg ervoor dat je recente prestaties direct in het oog springen. Werkgevers willen weten wat je onlangs hebt gedaan. 

 2. Own your gaps! Benadruk niet alleen successen, maar wees ook eerlijk over eventuele hiaten in je professionele carrière.  Dit toont transparantie en integriteit. 

 3. Vermeld je contactinformatie bovenaan. Je adres, telefoonnummer en rijbewijs zijn essentiële details. Maak het gemakkelijk voor werkgevers om contact met je op te nemen.

 4. Houd het beknopt. Een CV van vijf pagina’s is overbodig. Wees bondig en focus op relevante informatie. 

 5. Laat je CV zeker eens nalezen door iemand anders. Vermijd slordigheden en zorg voor een professionele opmaak. Een frisse blik kan helpen om fouten te spotten waar jij zou durven overlezen.

 6. Stuur je CV door als PDF-bestand. Voorkom opmaakproblemen door het bestand niet als Word-document door te sturen. Geef dit bestand ook je voor- en achternaam als bestandsnaam. 

 7. De naam ‘CV’ zet je best niet als titel op het document. Het mag wel in de bestandsnaam staan, maar niet als titel in het bestand. 

 8. Gebruik je een quote? Maak het kort en krachtig. 

 9. Vermijd algemene woorden zoals sociaal, teamplayer, gemotiveerd,.. Iedereen gebruikt deze karaktereigenschappen dus zoek naar termen die specifieker voor jou zijn. 

 10. Maak je CV typerend en passend bij de functie waarvoor je solliciteert. Dit kan je doen door de lay-out en inhoud wat aan te passen. 

 11. Gebruik geen selfie als foto op je CV. Kies een wat professionelere foto, het is namelijk de eerste indruk die je nalaat. 

 12. Vermeld welke talen je spreekt: wees realistisch over je taalvaardigheid en overdrijf niet (teveel). 

 13. Zorg dat je CV up-to-date is. Regelmatig bijwerken is cruciaal. Voeg nieuwe prestaties en ervaringen toe zodat ook steeds je recentste prestaties vermeld staan. 

 14. Wees consistent met LinkedIn. Zorg ervoor dat de informatie op je LinkedIn profiel overeenkomt met je CV, werkgevers controleren vaak beide. 

 15. De link naar je LinkedIn profiel vermelden op je CV is een bonus. Dit maakt het makkelijker voor werkgevers of recruiters om je direct te vinden op LinkedIn. 

 16. Solliciteer je voor een internationale functie of een internationaal bedrijf? Deel dan je CV in het Engels. 

 17. Onderbouw karaktereigenschappen. Vermeld karaktereigenschappen alleen als je ze kunt onderbouwen met voorbeelden uit je ervaring.  Zorg ervoor dat je deze zeker ook kunt beargumenteren. 

 18. Benoem je hobby's enkel als ze een meerwaarde bieden en meer vertellen over jou als persoon. Bijvoorbeeld heb je jarenlang in een jeugdbeweging gezeten? Dat wilt waarschijnlijk zeggen dat je een initiatiefnemer bent. Heb je aan topsport gedaan? Dit toont dat je gemotiveerd bent en doorzettingsvermogen hebt.


Ben je helemaal klaar om te gaan solliciteren? Contacteer ons dan door een mailtje te sturen naar hello@rekruut.com en wie weet kunnen wij jou verder helpen.

37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page