top of page
  • Foto van schrijverBart De Vlieger

Hoe neem je een job interview af wanneer je niet werkt in HR?

Na het matchen van enkele kandidaten met jouw bedrijf heb je eigenlijk een selectie van potentiële nieuwe werknemers klaar. Nu is het tijd voor het échte werk: de sollicitatiegesprekken. Het enige obstakel is dat jouw rol aanzienlijk verschilt van die van een recruiter of HR-manager. En eerlijk gezegd heb je geen idee hoe je een interview moet afnemen. Geen paniek – we hebben een lijst met tips samengesteld om je te helpen een uitstekende interviewer te worden en die ene kandidaat te vinden die perfect past bij de functie.


Bereid je voor als een professional!

De dag van de eerste interviews nadert snel, en je voelt enige nervositeit over de rol van interviewer. Gezien je onbekendheid met dit proces is het volkomen natuurlijk dat je veel vragen hebt, zoals "Hoe moet ik mezelf voorstellen?" "Welke vragen moet ik stellen?" "Hoe weet ik zeker dat dit de juiste persoon is om aan te nemen?"


Twee handige tips ter voorbereiding op het interview:

Start met het opnieuw lezen van de vacature. Dit helpt je om goed voorbereid te zijn, zodat je voldoende belangrijke informatie hebt over de functie, zoals verantwoordelijkheden, vereiste ervaring, salaris, startdatum en meer. Als je dit doet, voel je je zelfverzekerder bij het bespreken van de positie en het beantwoorden van vragen van de kandidaat.


  1. Bestudeer elke cv en sollicitatiebrief zorgvuldig. Maak vervolgens enkele notities over mogelijke positieve aspecten en eventuele zorgen. Deze notities zullen de onderwerpen tijdens het interview beïnvloeden en kunnen dienen als leidraad voor het gesprek. Bijvoorbeeld, het kan waardevol zijn om te ontdekken waarom een kandidaat aanzienlijke werkonderbrekingen heeft gehad.

  2. Stel een lijst met interviewvragen op. Bereid ongeveer vijf tot tien vragen voor die je aan alle sollicitanten zult stellen. Dit is een effectieve manier om diepgaande vergelijkingen tussen hun antwoorden te maken en biedt een eerlijke aanpak.


Het primaire doel van een sollicitatiegesprek is om de kandidaat te leren kennen en de waarheid te ontdekken over hun persoonlijkheid, motivatie en vaardigheden. Om dit te bereiken, is het essentieel om de juiste vragen te stellen. Met dit in gedachten hebben we een lijst samengesteld met enkele goede vragen, zodat je de kandidaat van je dromen kunt ontdekken.


Zes must-vragen:
  1. "Vertel me iets over je professionele achtergrond?" Deze open vraag is een uitstekende manier om het interview te beginnen en de kandidaat op zijn gemak te stellen. Het is veel effectiever dan "Vertel me eens over jezelf," wat te vaag is en mogelijk tot afdwalen kan leiden.

  2. "Wat spreekt je het meest aan in het werken in deze sector/voor ons bedrijf?" Er wordt algemeen aangenomen dat de meest gepassioneerde werknemers ook de beste zijn. Hoe meer de kandidaat weet over hun sector, des te kleiner de kans op een verkeerde aanname.

  3. "Vertel me over zowel je professionele mislukkingen als successen?" Deze vraag is van cruciaal belang als je concrete voorbeelden van ervaring wilt horen. Overweeg ook te vragen welke stappen ze hebben genomen om met hun mislukkingen om te gaan.

  4. "Wat hoop je te bereiken met deze functie?" Dit blijft een klassieke interviewvraag. Het is nog steeds van groot belang, omdat het je in staat stelt de enthousiasme en motivatie van de kandidaat voor de functie te meten.

  5. "Met wat voor soort mensen werk je graag samen?" Een andere essentiële vraag aangezien een ongezonde werksfeer een van de belangrijkste oorzaken van demotivatie onder werknemers is.

  6. "Hoe zouden je vrienden jou beschrijven?" Tot slot, het verlaten van het professionele domein kan soms onverwachte vaardigheden of persoonlijkheidstrekken onthullen, hopelijk op een manier die jouw indruk van de kandidaat verrijkt.

De sleutel tot het beheersen van de kunst van interviewen is niet haasten, maar je interviewees voldoende tijd te geven om over hun antwoorden na te denken. Luister zorgvuldig naar hun reacties en vraag om verduidelijking als iets niet duidelijk is. Let ook op hun lichaamstaal. Als je bijvoorbeeld merkt dat de kandidaat gestrest lijkt, aarzel dan niet om hen te onderbreken of je vragen aan te passen om hen zich meer op hun gemak te laten voelen.


Goed begonnen is half gewonnen

Een laatste tip is om jezelf te zijn. Het blijkt dus dat de persoonlijkheid van de recruiter bij meer dan de helft van de kandidaten een belangrijke factor is in hun mening over het bedrijf.

Goed, met al deze tips ben je nu helemaal klaar voor de interviews.


Ondergaat jouw bedrijf ook een groei en weet je niet waar te beginnen met rekruteren? Contacteer ons dan gerust door een mailtje te sturen naar hello@rekruut.com

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page