top of page
  • Foto van schrijverRekruut

Werkzekerheid versus innovatie bij start- en scale-ups: wat te kiezen?

Steeds meer kandidaten en sollicitanten geven aan te overwegen om voor een start- of scale- up te werken. De aantrekkingskracht van uitdagingen, vernieuwing, een innovatieve werkomgeving en de vaak direct aanwezige internationale focus wekt nieuwsgierigheid onder professionals.


Maar hoe zit dat dan met werkzekerheid? En wat met de sterkere loonpakketten en de stabielere werkomstandigheden waarmee corporates konden uitpakken? Zijn dat dan geen troeven meer waarmee de multinationals werknemers kunnen imponeren?Welcome to the roaring twenties

We zijn ondertussen 2024 en hebben al meerdere crisissen achter de rug, roaring indeed! In tijden van financiële uitdagingen zou je verwachten dat er een rush is naar stabiele, goedbetaalde banen bij grote bedrijven...


Maar niets blijkt minder waar! Waarom zien we deze verschuiving? REKRUUT, de Belgische expert in werving voor start-ups en scale-ups, identificeert drie redenen waarom kandidaten nu volop kiezen voor een carrière bij veelbelovende groeibedrijven.


Om te beginnen, cliché-alert: THE WAR FOR TALENT.

Er ligt een enorme druk op het vinden van het juiste talent (dat hoeven wij onze klanten alvast niet te vertellen). Hierdoor groeit het besef bij talent dat het kiezen voor een toekomst bij een start-up beperkte risico's met zich meebrengt. Indien het toch misloopt, vinden ze snel een alternatief aan dezelfde voorwaarden bij een andere speler. Het is een trend die zorgt voor meer zelfzekerheid langs de kant van de kandidaten en het heeft ervoor gezorgd dat kandidaten hogere verwachtingen koesteren qua salaris. De werkgever wordt voorgeschoteld met een extra uitdaging om de kandidaten voor een langere tijd aan hun bedrijf te koppelen. Bovendien worstelen heel wat groeibedrijven met een gebrek aan deskundigheid of capaciteit op het gebied van aanwerving. Sommige scale-ups zullen dus hun recruitmentstrategieën moeten verbeteren of moeten investeren om met een partner samen te werken zoals REKRUUT.


De troef van groeibedrijven waar de corporates hun tanden op stuk blijven bijten: company culture. 

Talent streeft ernaar deel uit te maken van een bedrijf waar groei niet slechts een omzetcijfer is, maar synoniem staat voor het uitbreiden van een team, het ontwikkelen van persoonlijke vaardigheden, samenwerken met anderen en een dynamische werkomgeving. In veel gevallen zijn groeibedrijven ook voorlopers op het gebied van nieuwe digitale trends en het waren net zij die het hybride werken, snel en efficiënt konden uitrollen.


De vele kandidaten die we bij Rekruut spreken, benadrukken duidelijk dat bedrijfscultuur een essentieel element is in hun keuze voor een baan. Ze hechten waarde aan hun eigen ontwikkelingsmogelijkheden en zoeken naar ondersteuning van het bedrijf op dit gebied.


Kandidaten willen een plek vinden waar ze hun ondernemerschap kwijt kunnen en hun impact terugzien.

Professionals voelen vaak een sterke aantrekkingskracht tot start- en scale - ups vanwege de unieke mogelijkheid om een ondernemende rol te vervullen. In dergelijke bedrijven worden ze aangemoedigd om actief bij te dragen aan de groei en ontwikkeling van het bedrijf, waarbij hun ideeën en inzet directe invloed hebben op het succes. Deze ondernemende mogelijkheden gaan vaak hand in hand met de voordelen van een kleinere organisatiestructuur.


De kleinschaligheid van start- en scale-ups bevordert niet alleen een open en directe communicatie, maar ook een snellere besluitvorming. In tegenstelling tot grotere corporates, waar beslissingen vaak door meerdere hiërarchische lagen moeten gaan, kunnen werknemers bij kleinere bedrijven snel handelen. Ze hebben de mogelijkheid om direct bij te dragen aan belangrijke beslissingen zonder vertragingen, wat een gevoel van empowerment en directe invloed op het bedrijfsproces met zich meebrengt. Deze wendbaarheid spreekt professionals aan die gedijen in een omgeving waar hun acties snel resultaat opleveren en waar ze direct betrokken zijn bij strategische keuzes.


Een duidelijke shift is ingezet.

Groeibedrijven zijn geen lucky shots meer en door hun flexibiliteit merken we dat deze bedrijven zich beter en performant organiseren. Met werkzekerheid overtuig je binnenkort niemand meer. Bob Dylan zong ooit: "Times are changing. Your turn to be part of it."


Ben jij als talent nog op zoek naar een nieuwe uitdagende functie? Of heb je als werkgever moeite om de juiste kandidaten aan te trekken? Contacteer ons dan door een mailtje te sturen naar hello@rekruut.com en wie weet kunnen wij jou verder helpen.


22 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page